7 Mart 2009 Cumartesi

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

Önemli günlerde, benim aklıma hep tüketim toplumunu körüklemek için uydurulmuş oldukları gelir. Ya da öyle düşünürüm. Anneler Günü, Babalar Günü, Sevgililer Günü vb. Belki de yanlış düşünüyorum.
Biz eğer sadece önemli günlerde bu insanları hatırlıyorsak, zaten yaşamıyoruz demektir. Bir çok değerimizi yitirmişiz demektir.
Ancak bir de gerçekten hikâyesi olan günler vardır. 1 Mayıs İşçi Bayramı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü gibi. Bugün konumuz 8 Mart Dünya Kadınlar Günü.
8 Mart 1857’de ABD’de yaşanan bir kadın direnişinde 100’ün üzerinde kadının ölümüyle sonuçlanan bir olay yaşandığını kaçımız biliyoruz? Kadın işçilerin ölümü üzerine Clara Zetkin’in teklifiyle, 1889 yılında başlayan II. Enternasyonalde; ‘Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ olarak kabul edildiğini kaçımız biliyoruz?
Clara Zetkin’in kim olduğunu, biyografisini, ‘eşitlik’ için mücadele ettiğini hangi TV kanalı anlatıyor? Hangi gazeteler yazıyor? Çok az TV kanalı ve gazete.
Böyle olması doğaldır. Çünkü medyada kadınların çok ciddi bir temsil sorunu vardır. TÜİK verilerine göre, gazete, dergi ve medyada kadın çalışanın oransal yoğunluğu yüzde 27,1 dir.
Ayrıca RTÜK verilerine göre, TV programlarında kadınlar yüzde 40 oranında ‘anne’, yüzde 19.9 oranında ‘cinsel nesne olarak’, yüzde 10 oranında ise ‘eş’ olarak sunulmuştur. Kadının ‘başarılı kadın’ olarak sunumu, sadece yüzde 8.9’da kalmıştır.
Ancak Türkiye’nin bir gazetesi var ki; kadın çalışan sayısı yüzde 50’nin üzerindedir. Evet, doğru bildiniz. Bu gazete Cumhuriyet’tir. Benim 24 yıldır okuduğum gazete.
Avrupa’nın ileri bir çok ülkesinden daha önce kadınlara seçme ve seçilme hakkını alan Türk Kadını ne yazık ki, bu ayrıcalığını 2009 yılına geldiğinde medya olsun, özel sektör olsun, kamu olsun yaşama şansını yakalayamamıştır. Bundan sonra da yakalayacağına bireysel olarak inancım azalmaktadır. Kendini ikinci sınıfa indirgemeye çalışan, ‘türban’ diye tutturan çağdışı kafalarla Türk Kadını maalesef ancak geriye gider. Elindeki hakları da kaybeder.
81 İl Valisinin en az yarısının kadın olduğu zaman ancak Türkiye uçar. Çünkü; insan ırkı iki kanatlı bir kuştur. Kanatlardan biri çalışmazsa tek kanatla uçulmaz.
Bu duygu ve düşüncelerle 8 Mart Dünya Kadınlar Gününüzü kutlular, sağlık ve esenlikler dilerim.
Mustafa Bülent ALAN



Not : Veriler İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanlığından alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder