21 Şubat 2009 Cumartesi

Türk Toplumunda Cehaletin Yükselişi

TÜRK TOPLUMUNDA CEHALETİN YÜKSELİŞİ

1. İngiltere ve Fransa” da toplumun yüzde 21”i ,
2. Japonya”da yüzde 14”ü
3. Amerika”da yüzde 12”si düzenli kitap okurken;
4. Türkiye”de on binde bir kişi kitap okuyor.

Türk Vatandaşlarının ihtiyaç listesinde 235. sırada kitap var.
Necip Türk Milleti günde ortalama 5 saat televizyon izliyor. O da Discovery Kanal veya National Geografi Kanal değil, sadece dizi izliyor. Günde TV izlemeye 5 saat ayıran Necip Türk Milleti; yılda 6 saat kitap okumaya ayırıyor.

1. Bir Japon yılda ortalama 25 kitap
2. Bir İsviçreli yılda 10 kitap
3. Bir Fransız yılda 7 kitap
4. Bir Türk ise 10 yılda 1 kitap okuyor.
Yedi milyonluk Azerbaycan” da kitaplar ortalama 100.000 (Yüz bin)
Tirajla basılırken, 71 milyonluk ülkemizde 2-3 bin tirajla basılıyor. 5 bin basıldığında 5 binlik baskı diye kitap kapaklarına yazılıyor.

Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporu”nda kitap okuma ve sıralamasında Türkiye; Libya, Tanzanya, Kongo ve Ermenistan gibi ülkelerin arkasında, 86. sırada yer alıyor.

Bu sayılar neresinden bakarsanız bakın korkunçtur, böyle bir durum karşısında, her şeyden önce bu sayılar değişmediği sürece, ülkemizde hiçbir olumsuzluğun ortadan kaldırılmayacağını söylemek, temelsiz bir kehanet sayılmamalıdır.

Fransa”da beğenilmeyen Sarkozy bile hem küresel krizi yenmek, hem de basına destek sağlamak amacıyla, 18 yaşına giren her gence istediği günlük gazeteye abonelik hakkı vermekte ve abone ücreti devlet tarafından ödenmektedir. Biz de ise tam tersi, aleyhte haber yapan basın yayın organlarını “Okumayın, satın almayın” çağrıları yapılmaktadır. Aradaki fark budur…
Yine Fransa”da 1968 öğrenci olayları olduğunda çağın en büyük yazarlarından Jean Paul Sartre” de öğrencilerle birlikte gösterilere katılır. Paris Emniyet Müdürü bir hata yapar ve öğrencilerle birlikte büyük yazarı da tutuklatır. İktidarda olan aşırı sağcı General De Gaulle (ki De Gaulle Fransa”nın 2.Dünya Savaşındaki en büyük kahramanı olarak kabul edilir); Paris Emniyet Müdürünü arayarak “Sartre” yi derhal serbest bırakınız! Sartre Fransa”dır. Fransa tutuklanamaz” diye bağırır.
İşte sevgili dostlar aradaki fark maalesef çok büyük.
İşte sevgili dostlar onun için okumamız, çok okumamız lazım.

Mustafa Bülent ALAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder